Stationsplein 30, 1382AD Weesp
+31 (0)2 9448 3355

De samensteller of assembleerder en de consument zijn praktisch één en de zelfde. Ervan uitgaande dat de import op deze manier is toegestaan, doet zich de vraag voor wie nu verantwoordelijk is voor de CE-markering?

Het Nederlandse bedrijf heeft de build-it-yourself consumentenelektronica gekocht van fabrikant buiten de Europese Unie en heeft dit geïmporteerd naar Nederland. Dit houdt in dat het Nederlandse bedrijf de importeur is van het consumentenelektronica en is vanaf dat moment ook verantwoordelijk voor de verkoop van de build-it-yourself consumentenelektronica.

Op het moment dat een samensteller of assembleerder het product op de juiste manier heeft gebruikt, zoals op de gebruikershandleiding wordt aangegeven, dan is bij complicaties (ongeoorloofd gebruik) het Nederlandse bedrijf verantwoordelijk. Wanneer het product niet op de juiste manier door de samensteller of assembleerder is gebruikt, dan is het Nederlandse bedrijf niet aansprakelijk. Tenzij achteraf blijkt dat het product niet voldoet aan de CE-markering, want in dat geval is het Nederlandse bedrijf alsnog aansprakelijk voor de complicaties.

Wanneer het Nederlandse bedrijf complicaties treft met een samensteller of assembleerder, omdat het product niet aan de CE-markering voldoet en daardoor schade heeft geleden, dan kan het Nederlandse bedrijf zijn schade verhalen bij de oorspronkelijke fabrikant (buiten de Europese Unie). Dit houdt dus in dat de samensteller of assembleerder zijn schade moet verhalen bij het Nederlandse bedrijf en het Nederlandse bedrijf zijn schade moet verhalen bij de desbetreffende fabrikant.

april 9, 2014