Stationsplein 30, 1382AD Weesp
+31 (0)2 9448 3355

Het onderscheid tussen sportartikelen en speelgoed is niet altijd helder.Voor sportartikelen geldt veelal geen CE-markering, maar voor speelgoed wel. Waar trek je de grens tussen deze categoriën?

De Speelgoedrichtlijn is van toepassing op producten die, al dan niet uitsluitend, ontworpen of bestemd zijn om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt.

Artikelen die bedoeld zijn om mee te sporten en die niet bestemd zijn om mee te worden gespeeld door kinderen jonger dan 14 jaar worden niet als speelgoed beschouwd. Aangezien sommige producten zich in een grijze zone bevinden, wordt de classificatie in dit punt verduidelijkt door het gewichtscriterium. Wanneer het product bedoeld is voor kinderen met een lichaamsgewicht van meer dan 20 kg, dan is de Speelgoedrichtlijn niet van toepassing. Wanneer het product bedoeld is voor kinderen met een lichaamsgewicht van minder dan 20 kg, dan is de Speelgoedrichtlijn wel van toepassing.

Vliegers worden voornamelijk gebruikt door kinderen die een lichaamsgewicht hebben van meer dan 20 kg, want kinderen onder de 20 kg kunnen de vlieger niet ‘onder controle’ houden. Dit houdt in dat vliegers niet onder de Speelgoedrichtlijn vallen. Vliegers vallen onder de Richtlijn 2001/95/EG inzake algemene productveiligheid.

Een strandtennis-set kan onder de definitie speelactiviteit vallen. Daarnaast kan een strandtennis-set ook onder de definitie sportactiviteit vallen.

Een strandtennis-set wordt voornamelijk gebruikt door kinderen met een lichaamsgewicht van meer dan 20 kg. Daarmee valt een strandtennis-set niet onder de Speelgoedrichtlijn, maar onder de Richtlijn 2001/95/EG inzake algemene productveiligheid.

april 9, 2014